ETIOPIEN: LANDET MED DE BRÆNDTE ANSIGTER

 

26/1-2012

Vi var først i Etiopien klokken 01:45, og selvom vi hurtigt fik vores visa og fik vekslet 200 dollars hver, var klokken 3:34 da jeg var på vej i seng! Heldigvis skulle der lige trækkes 2 timer fra, og vi kunne vente med morgenmad indtil 10:30.

Vi skulle på byrundtur til et par museer, og fik det første indtryk af Addis.

Blikskure i rækker og mennesker overalt. Vi ser endda kvinder med kæmpebunker af grene på ryggen på vej op og ned ad bjerget.

Der er plantet eukalyptus, som er hurtigtvoksende, men også breder sig på bekostning af alt andet.

28/1-2012

Etiopien har egentlig deres egen tidsregning, som er 8 år bagefter vores. Det var fordi Balthazar – den ene af de tre vise mænd – brugte 8 år om at komme tilbage til AXUM og fortælle om Jesu fødsel.

Der er køligt om morgenen, da vi starter ud på dagens lange køretur. Vi laver fotostop ved en landsby, hvor vi får vores lyst styret.

Ko-møg bliver til brændsel når det er tørt.

Vi stoppede også senere ved en tærskeplads, hvor de dog ikke var igang med at arbejde.

Ude på vejen gik folk (næsten ingen cykler). Alle mennesker GÅR.

Langt og hurtigt.. Da de så der var nogle sære turister, satte de farten op så de kan få deres nysgerrighed stillet, og måske tjene en skilling ved at blive fotograferet.

29/1- 2012

Endnu en lang køredag, og jeg er nu med på holdet af dårlige maver, så i stedet for den dejlige buffet ved Tana-søen, fik jeg ris og en kop the. Uhmm!!

Efter flere timers sejltur på Tanasøen, skulle vi i land på en ø med et gammelt kloster,

hvor vi var blevet advaret om, at folk var ret ivrige efter at sælge. Da jeg ikke bruger penge på andet (sodavand  er med i rejsen), køber vi ting vi ikke nødvendigvis har “brug for” –  eller synes vældig godt om, for at støtte dem. Det er vældig meget bedre end tiggeri.

 

30/1-2012

Endnu en lang køredag!! Efter 15 km grusvej : STØV!! kom vi til stedet hvor vi skulle sejles over så vi kunne se den blå Nil, der har et flot vandfald.

Vi var et par stykker der syntes de kunne nyde det på afstand. Det var varmt, så vi satte os i skyggen under et træ, hvor vi straks blev omringet af nysgerrige børn.

De andre gav børnene lidt penge for at blive fotograferet, men da jeg havde sagt at jeg ingen penge havde (en lille sort! løgn) lånte jeg lidt penge, og den søde lille pige i den grønne kjole fik min vandflaske. De udvælger sig en person, som de prøver at charmere, så de kan lokke lidt penge ud af.

31/1 2012

Om formiddagen skulle vi se en vulkansø med “helligt” vand.

Det er vigtigt at vaske sine fødder i det hellige vand.

Det sjoveste var nu, at der var en stor flok COLOBUS aber som vi kunne fotografere.

Der var også en ung mand der gerne ville øve sig på mig, han ville gerne være guide.

Så jeg fik en legende om søen, og han fik sine 10 birr. (3 kroner).

Senere mens vi kører dagens 50 km støvvej, så vi lige pludselig et større optog af mennesker. Jeg lagde først mærke til flokken med kæppe,

og til den anden side en flok præster med deres fantastisk paraplyer.

De var ude at “lufte” pagtens ark for at samle penge ind. I dag var det til ære for Jomfru Maria. Lige pludselig spurtede præsterne ned mod kirken…

Vi fik lov til at stå ud, og skulle prøve at gå samlet, men det var nu ikke så nemt.. Kvinderne klappede, og dansede, og det var ligesom tegn til at jeg også skulle prøve det. Det er noget med at ryste skuldrene, hvilket vist ikke lige er min stærke side, så de skreg af grin…

1/2 – 2012

En lille historie: Der hang en klokke ved paladset, og hvis man ville klage til kongen, skulle amn bare ringe med den.

En dag kom et æsel til at ringe med klokken, og da kongen spurgte hvem det var, fik han at vide at det ikke var et menneske! Kongen svarede, at et æsel også er et væsen, og da han så, at det havde sår på ryggen, fik han fat i ejeren som fik at vide, at sådan behandlede man ikke dyr, og der blev lavet en lov om, at man ikke måtte give æslerne tungere læs, end de kunne bære.

Vi så en fantastisk kirke med afro-engle i loftet,

og ellers udsmykket med bemalede stykker stof, som jo har hængt der i hundredvis af år, og fortæller hele bibelhistorien, ikke mindst sct. Georg og Dragen.

 

Vi fik en eftermiddag i Gondar, hvor Peter fik pudset sko, og vi ellers knipsede løs. Det var dejligt ikke at skulle fotografere igennem en busrude…

Charmetrold….

Jeg mødte også en ung pige, som gerne ville have taget sit billede (hun stillede sig rigtigt i positur!), og foreslog at jeg kunne få det trykt, så hun kunne få det næste dag.

Da jeg fortalte at vi kørte tidligt næste dag, aftalte vi at jeg kunne sende dem til hende. Det har jeg så gjort, og håber at hun får dem.

Der var også gamle mennesker der sad og tiggede. Gamle mennesker får altid…

2/2 2012

Vi skulle omkring en jødisk landsby – de fleste er jo kristne – og det var et gedemarked. De var virkeligt turistvante, og ret påtrængende.

Jeg fik følge af en lille pige på 7 år som talte rigtig godt engelsk. Hun var en professionel turistfælde, men vældigt sød. Hun fik penge for at stille op til billede og fik min mailadresse: Jeg havde ikke lige en pen, så hun overlod sine penge + turistting til mig, og styrtede hjem efter den.

Vi holdt i hånden hele vejen ned til synagogen. På vej hjem sang jeg “lille Peter edderkop” og de sang fnisende en sang for mig.

Efter frokost og en kort pause var vi oppe i Siminibjergene med både guide og vagt med gevær. Vi kørte op og op, og var oppe i mindst 3000 meters højde. Det kan godt mærkes at luften er tynd og den er også fyldt med støv: vi hoster hele tiden.

3/2 2012

I dag skulle vi så langt ind i nationalparken Simini. Hver gang vi stoppe kom der straks mange børn. De ligesom vrimler ud af bjergene??

Der hvor vi spiste kunne vi se mange kvinder og børn vaske tøj – i hånden…

Jørgen fandt nogle små herlige piger, som havde et utroligt sprog-øre: De talte dansk med jysk accent og gentog alt som små papegøjer.Det var herligt.

Vi måtte en 4-5 gange stå af og gå, fordi bussen var for tungt lastet med 3 ekstra personer og 2 geværer. Det var hårdt, da vi var i 3500 meteres højde. Flere kunne ikke klare det.

Noget af det mest spændende var, at jeg kunne gå blandt flokken af aber og fotografere helt tæt på.

4/2 2012

Den første time var for vild!! Sikke slugter, og ikke skyggen af autoværn.

Så kom vi til den del hvor kineserne er igang med at anlægge over hundrede kilometer bjergvej. Det ser ret effektivt ud, og de bruger også etioperne som arbejdskraft.

1.stop: varede knapt en time fordi de var ved at bryde stykker af bjerget og køre det væk.

2.stop: varede knapt en time fordi hjulet drillede. Vi kunne dog sidde på café imens og snakke med nogle frisk/frække drenge.

Vi spiste frokost i det fri, og gav den overskydende mad til dem der dukkede op. Jeg tror nu ikke de vaa helt vilde med vores hvide brød. De var vant til at spise de syrnede dampede brød lavet af TEFF.

 

Efter timers støvet biltur kom vi til Axum på et dejligt hotel, så det var skønt at få et bad og klatvaske.

5/2 2012

Jeg tror jeg har lidt feber….

Vi skulle se STELE pladsen og gik derned. Det er nogle af fortidens ubegribelige bygningsværker: Hvordan de havde fået dem rejst! Italienerne slog også en af dem i stykker, så de kunne transportere den til Rom. Det var “the stolen” og så så vi også “the fallen” som simpelthen ikke havde haft et dybt nok fundament.

Vi var heldige at der kom et brudepar der skulle fotograferes.

De kom med små brudepiger med lys i hånden

og store brudepiger (i blåt),

og desuden “Glædeskoner” som skulle give en god stemning (Jeg har jo kun hørt om “grædekoner”),

 sammen med musikanterne med trommer og fløjter.

Der stod en stor flot hvid bil og ventede på dem.

Gammel – næsten blind mand – på vej til kirke.

Om eftermiddagen blev vi sluppet løs på et stort marked. Det var spændende..

Vi fik vores egen lille guide, som fik 50 birr og var vældig glad. Han studerede. Det var vældig godt at få forklaring på alle de “mærkelige” ting vi så.

En god kam til krushår……..

Det er godt med en paraply mod solen.

De grønne blade her bruges til det lokale bryg.

 

Der var en lille dreng der ligesom cirklede omkring mig (for at stjæle!) så jeg sagde STOP og vendt mig, så Peter skærmede min ryg.

Efter frokost på hotellet, tog jeg en laaaang eftermiddagslur

ISUZU bilerne bliver kaldt AL QUADA – er tit indblandet i ulykker.

 

6/2 2012

Heldigvis skulle vi ikke køre hele dagen i dag.

Vi besøgte et hedensk sted, og var så heldige at vi mødte en traditionel begravelse. Der sad rigtigt mange mænd i skyggen under det store træ. Kvinderne måtte tage til takke med skyggen under tagudhængene.

Jeg var allerede sulten, så RedEye lavede et bananstop. Det var sødt af ham. Jeg får ikke spist så meget om morgene, jeg får kvalme bare ved tanken om flere omeletter, og jeg har stadigvæk feber. Selv Anette var ikke helt frisk, men det varede heldigvis ikke så længe.

 

Da jeg fik taget mig sammen og lånte et termometer viste det sig at jeg havde 39.2, så jeg fik en portion suppe bragt op og sov og sov. Vi skal køre langt i morgen.

8/2 2012

I dag fik vi endnu et rigtig godt fotostop. Vi besøgte et par familier der boede sammen i en lille landsby, og det er spændende at kunne få lov til at tage billeder i fred og ro og få et godt indtryk af deres levevilkår.

Her nordpå bygger de smukt af sten.

Den gamle bedstefar var blind og kunne ikke hjælpe.

Smuk kvinde.

Den unge mor, hvis hus var pænt og ryddeligt. Hun var en god husmor.

Hønsehus!!!!

Senere så vi et lille SALT-værksted, hvor der blev bundet et bånd omkring de små salt-stænger!!

Ham der bandt bånd omkring, var vældig effektiv og dygtig.

 

9/2 2012

Fra nu af er det kun hjemrejsen: En lokal flyvning med mellemlanding, fast food til aftensmad og så ellers ventetid, ventetid og flyvning. Godt at komme hjem, jeg måtte løbe til toget, da min kuffert ikke var kommet med i Istanbul og der skulle udfyldes papirer.

Jeg sov hele den første uge, og først et par uger efter, var jeg ved at være frisk..

SÅ en spændende tur, selvom jeg ikke havde det store overskud til at være nysgerrig……… Kærlig hilsen Helle

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *